Bejelentkezés

RegisztrálásCSupor DezsoA vitaminok között a D-vitamin az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Hiánya számos betegség forrása lehet. A téma kapcsán Dr. Csupor Dezsőt a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének oktatóját, egyetemi docenst, a Magyar Fitoterápiás Munkacsoport szakmai vezetőjét, az MGYT Gyógynövény Szakosztályának elnökét kérdeztük. A közelmúltban jelent meg hiánypótló könyve a PirulaKalauz, amely 260 gyógynövényről, vitaminról, ásványi és egyéb anyagról ad egységes elvek alapján rendszerezett, tudományos tényeken alapuló információkat.

2018 FGMár a múlt század végén feltűnt pszichés „betegségként” a túlfeszített munkával járó tünetegyüttes, amelyet ma burnout, más néven kiégés szindrómaként említenek. A munkahely megtartásával, a túlterheltséggel kapcsolatos probléma-együttesről Prof. Dr. Faludi Gábort a Semmelweis Egyetem emeritus professzorát, a Magyar Pszichofarmakológusok Társaságának elnökét kérdeztük.

Salacz GyorgyAmíg élesen látunk közelre és távolra, nemigen foglalkozunk a szemünkkel, ezt az adottságot természetesnek vesszük. Ha begyullad a szemünk, vagy a látás élessége romlik, rögtön fontossá válik a kérdés, hogy működik az ember szeme. Tehetünk-e valamit annak érdekében, hogy minél jobb állapotban tartsuk szemünket.
A kérdésekre Dr. Salacz György professzor emeritus válaszol, aki 1996 és 2004 között a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika vezetője volt, számos hazai és nemzetközi szemészeti társaság tagja.

dr kormendy miklos n 468Itt a nyár, felnőttek, gyerekek a jó időt és a szabadságot kihasználva a nap legnagyobb részét a szabadban töltik. A nyári melegnek lehetnek kellemetlen mellékhatásaik is, ezek közé sorolhatjuk a különféle bogarak – hol veszélytelen, de akár életveszélyessé is válható – csípéseit.
Ezekről kérdeztük dr. Körmendy Miklóst, a Szent Imre kórház bőrgyógyászatának vezető főorvosát.

- Ilyenkor nyáron talán a szúnyogok okozzák a legtöbb kellemetlenséget. Igaz-e az állítás, miszerint egyesek érzékenyek a szúnyogcsípésre, mások szinte észre sem veszik, ha megcsípi őket?
- Igen, egyes emberek erős viszketéssel és bőrpírral reagálnak, másokon alig látszik a csípés nyoma. Nagyon fontos a megcsípett egyén életkora és immunrendszerének állapota is, hiszen fiatal csecsemőkorban és öregkorban általában alig marad nyoma a csípésnek, kisdedkorban nagyon gyakori a makacs, hólyagos-göbös reakció a csípés helyén, kamasz- és felnőttkorban átlagos a reakció erőssége.

- A Magyarországon élő szúnyogok az emberre milyen veszélyt jelentenek, csípésük milyen problémákat okoz?
- Mint tudjuk, csak a nőstény szúnyog szív vért. Csípése nyomán erősen viszkető vörös göbcse képződik. Ezt hajlamosak vagyunk véresre vakarni, ez gennyes felülfertőződést, esetleg heggel történő gyógyulást is okozhat.
Magyarországon szerencsére nem kell számolni a szúnyogok által terjesztett malária, sárgaláz, dengue, filariasis, stb. átvitelével, ha azonban valaki olyan országba utazik, ahol a szúnyogok terjesztik a maláriát, kötelezően védőoltást kell kapnia az illetőnek.

- Mit tegyen, aki az átlagosnál is érzékenyebb – magyarul allergiás – a szúnyogcsípésre?
- A legfontosabb teendő a megelőzés. Ennek egyik leghatásosabb eszköze napközben a zárt ruházat, ill. a helységek nyílászáróinak szúnyoghálóval történő felszerelése. Ma már kaphatóak olyan ágy fölé szerelhető baldahin-jellegű hálók, - elsősorban a csecsemők védelmére javasolt - amelyek kiválóan alkalmasak az éjszakai szúnyogcsípések ellen. Hatásos lehet továbbá rovarriasztó füstölők vagy spray, ill. különféle krémek alkalmazása.
A csípés helyén borogatást, hűsítő rázókeveréket, gélt, szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentő krémet alkalmazhatunk, kivakart csípésre fertőtlenítő kenőcs javasolt. Belsőleg adott allergia-ellenes gyógyszerek csökkenthetik a viszketést.

- A nyári kirándulások alkalmával a család találkozhat kullancsokkal is. Mikor kell kullancs-csípésre gyanakodni és ilyenkor mi a teendő?
- A gyermek bőrét, hajlatait minden este alaposan át kell vizsgálni és a bőrbe fúródott kullancsot eltávolítani.
Furcsa, terjedő foltok megjelenése esetén szakorvosi vizsgálat szükséges.

- A klímaváltozás egyik következményeként évről évre újabb rovar-csípésektől kell féltenünk a gyerekeket (és magunkat). Az enyhe telet követően ismeretlen poloskafajta szaporodik, tolakszik be a lakásunkba, és mintha a szúnyogok is „megnőttek” volna. Az Ön praxisában is előfordulnak ilyen csípésekkel kapcsolatos panaszok? Mire kell különösen odafigyelni a szülőknek?
- A címeres poloska büdös, de nem jelent veszélyt. Talán a karantén miatt, de nem több a csípéses panasz a rendelőmben. A szúnyogok nem nőttek meg, de irtásuk az EU rendelkezések miatt nehezebb lett. Megszűnik ugyanis a légi úton végzett kémiai szúnyogirtás.

- A méh-, darázs-, hangya csípése nemcsak kellemetlen, hanem esetenként kifejezetten veszélyes lehet. Milyen tünetek megjelenése esetén lehet súlyos, életveszélyes reakciót feltételezni?
- A csípéssel bejutó rovarméreg toxikus reakciót és valódi allergiás válaszreakciót – anafilaxiát – egyaránt okozhat.
A rovarméreg okozta toxikus reakció többnyire csak a csípés helyén okoz viszketést, fájdalmat, duzzanatot, de ha pl. a nyelvén, vagy a torkában szúrja meg a rovar, ez is életveszélyt, fulladásos halált okozhat.
A valódi allergiás reakció – az anafilaxia - hirtelen fellépő, gyorsan súlyosbodó, súlyos esetekben nem csak bőrtüneteket, hanem általános rosszullétet, sokkos állapotot, esetleg halált okozó folyamat. Enyhe formájában csak viszketés, súlyos esetben gégevizenyő, nehézlégzés, gyengeség, gyomorfájás, hányás, ájulás jelentkezhet.

- Melyek az azonnali teendők ilyen esetben?
- A rovar fullánkját minden esetben azonnal el kell távolítani. (Erre két okból is szükség van, egyrészt a méh fullánkja csípéskor kiszakad, méreganyaga azonban tovább hat, másrészt illatanyagai további rovarokat csalogathatnak oda.)
A beteget le kell fektetni. Ha a fenti tüneteket észleljük, - súlyos esetben gégevizenyő, nehézlégzés, gyengeség, gyomorfájás, hányás, ájulás - különösen olyan gyermek esetén, akit először csíp meg rovar, azonnal mentőt kell hívni, a beteg sürgős orvosi ellátásra szorul!
Azok a betegek, akik már tudnak allergiás túlérzékenységükről, általában életmentő adrenalin-injekciót hordanak magukkal, amelyet öninjekciózó eszközzel – autoinjektorral – tudnak beadni.

- Lehet-e maradandó nyoma 1-1 rovarcsípésnek, és ha igen, hogyan orvosolható ez?
- A rovarcsípéskor beszakadhat a rovar fullánkja, ez idegentestként betokozódhat, de leggyakrabban kilökődik. A leggyakoribb maradványtünet a vakarás okozta heg, vagy pigmentfolt, amely fokozatosan el szokott halványodni.

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönjük az interjút!
Dr. Körmendy Miklós elérhetősége

1092 Budapest, Ferenc körút 32. fsz.1.
+36309660979
https://duoderm.hu
https://gyermekborgyogyaszbudapest.hu

Az interjút készítette Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

Fekete FerencDr. Fekete Ferenc urológus szakorvost a Magyar Szexuális Medicina Társaság vezetőségi tagját kérdeztük az idősödő férfiakat érintő problémákról
- Az elmúlt hetekben a koronavírus-pandémia okából sokan dolgoztak, - dolgoznak még ma is - otthon, home-office üzemmódban, így talán több idő jut a magánéletre. Ha valakinek éppen ebben az időszakban potencia-problémája volt, van, és Önhöz, a klinikához fordult, hogyan lehetett neki segíteni?

- A megváltozott körülményekre való tekintettel alkalmazkodni kellett a helyzethez és a páciensek kényelme, biztonsága vált még fontosabbá. A panaszok, kisérőbetegségek és a rendszeresen szedett gyógyszerek e-mailben történő megismerése után válogatott esetekben lehetőség van a probléma megbeszélésére, vizsgálatok és ezek alapján kezelés javaslatára. Szerencsére ehhez a törvényi kereteket is frissítették, a legújabb rendelkezés szerint a beteg állapotának követése és diagnózis felállítása távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján is lehetséges. Mindezek alapján a pácienseknek internetes konzultációt biztosítottam az elmúlt hetekben, e-receptet tudtam írni és azt látom, hogy ennek az új lehetőségnek örülnek a páciensek. Időt, utazást takarítanak meg.

Az idősebb korosztályt illetően beszélhetünk férfi-klimaxról?
- A férfiak talán hiúbbak, mint a nők, és mivel semmi olyan jele nincs a férfi-klimaxnak, mint a nőknél a menstruáció elmaradása, sőt, a férfiak nemzőképessége elvileg akár életük végéig megmaradhat, ennek a tévhitnek alighanem ez az oka. Elfogadott, hogy az öregedés során a férfiaknál is bekövetkezik változás a szexuál-hormonok termelésében, de talán pont azért, mert ez a változás nem olyan gyors és jelentős, mint a nők esetében, a férfiak ezt igyekeznek nem létező problémának minősíteni, pedig ez a férfi-klimax.

- Mi a kiváltó oka ennek az állapotnak?
- A férfiasságért felelős hormont - a tesztoszteront - elsősorban a herék termelik. E hormon termelése 50-60 éves kor között lecsökken, de nem szűnik meg teljesen. Elsősorban ez okoz számos olyan tünetet, amely igen hasonló, mint a női klimax esetén.
A férfi hormonszint vérvétellel ellenőrizhető és ezzel igazolható, hogy valóban az okozza-e a panaszokat.

Melyek a legjellemzőbb tünetei, de talán jobb kifejezés tünet helyett – ami betegséghez köthető kategória – inkább az állapot megnyilvánulásairól beszélni?
- Főbb tünetek: a szexuális vágy és teljesítőképesség csökkenése. De hasonlóan a nőkhöz, a férfiaknál is megjelenhetnek a hőhullámok, az izzadékonyság. Sokan nem tudják mire vélni, miért lettek az utóbbi időben sokkal ingerlékenyebbek, esetleg koncentrálóképességük is csökkent. Talán a leginkább szembetűnő, - amit különösen a korábban aktív fizikai munkát végzők, vagy sportot űzők tapasztalhatnak, - hogy jelentősen csökken az izomerejük, ami az izom-kötőszövet arány változására vezethető vissza. A férfi-klimax tünete lehet a csontsűrűség csökkenése is. A férfiaknál éppúgy probléma ebben a korban az oszteoporózis, mint a nőknél.
Gondolni kell azonban arra is, hogy hasonló tüneteket más betegségek, pl. magas vérnyomás betegség is okozhatnak.

- Hogyan kezelhetőek ezek a panaszok?
Mivel ennek az állapotnak a fő oka a csökkent hormontermelődés, ezért a férfihormon gyógyszeres pótlása a legkézenfekvőbb megoldás. Csak rendszeres szakorvosi ellenőrzés mellett biztonságos a hormonpótló kezelés.
Emellett javasolható a rost-dús diéta, sok mozgás, stressz oldó tevékenységek, mint kiegészítő kezelések. Indokolt ez azért is, mivel a teljesítőképesség csökkenésének egyenes következménye szokott lenni a súlynövekedés, tehát mind a diéta, mind a fokozott, - de ellenőrzött – testmozgás szóba jöhet, mint kezelési mód.
Ezek hatására javuló fizikai erőnlét azután pozitívan hat a magabiztosságra, a hangulatra is.

- Mi a helyzet azokkal, akiknél a teljesítőképesség romlása mögött nem igazolódik hormonhiány?
- A merevedési zavar számtalan okozója közül az érrendszert és az idegrendszert érintő betegségek, így a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés a leggyakoribbak. A lelki tényezők közül pedig a szorongás és a fokozott önmegfigyelés, párkapcsolati, önértékelési gondok, és utóbbi időben az internetes szex függőség fordulnak elő leginkább. Sok esetben több tényező együttesen felelős a merevedés romlásáért.
Fontos része a szexuális problémákkal való foglalkozásnak az esetlegesen fel nem ismert betegségek utáni kutatás mellett az életmód, valamint a párkapcsolat javítására irányuló tanácsadás.
Merevedési zavar esetén a PDE 5(1) enzimgátló hatású szerek alkalmazása jelenti a hatékony gyógyszeres kezelést napjainkban. Ezek a szerek a válogatás nélküli betegek közel 70-80 %-ban hatékonyan javítják a merevedést és évtizedes tapasztalat van biztonságosságukra, ha az előzetes orvosi felmérés és ellenőrzés mellett történik. A legújabb kezelési mód ezek kisdózisú, napi szintű alkalmazása, ami a szexuális panaszok mellett a prosztata panaszokat is hatékonyan javítja.

- Egy utolsó de fontos kérdés: a nőnek javasolt, hogy ha az 50 éves kort elérte, rendszeresen látogassa nőgyógyászát, végeztessen rákszűrést. A férfiak mikor menjenek szakorvoshoz?
- A férfiak időszakos ellenőrzését urológus kell, hogy végezze, mert a prosztatarák korai kimutatása és esetleges kezelése - ami az ellenőrzés egyik fontos célja - az ő feladata.
45 éves kor alatt csak panaszok esetén kell orvoshoz fordulni, e felett viszont évente javasolt urológiai ellenőrzés. Ez a fejlett országokban már elfogadott gyakorlat. Az urológiai ellenőrzés során a prosztatarák szűrése mellett lehetőség adódik az esetleges potenciazavarok, illetve a férfi klimax kezelésére is. Sőt - ahogy már említettem, - ezen utóbbi kezelésének az urológiai ellenőrzés feltétele is.

(1) (foszfodieszteráz-5, a merevedés erősségét szabályozó egyik enzim)

Köszönjük a beszélgetést!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Az interjút készítette: Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

Balaicza ErikaMárcius van, közeledik a tavasz, de még mindig küzdeni kell az ilyenkor jelentkező fertőzéses betegségek ellen. A téli vírusok elleni védekezést nem ősz végén, tél elején kell elkezdeni. Egész évben erősítenünk kell immunrendszerünket. A vírusok, baktériumok legyőzéséhez szükséges erős védekezőrendszert nem lehet egyik napról a másikra felépíteni, de tény, hogy még most is meg lehet tenni az óvintézkedéseket.
Beszélgető társunk Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

• Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket. Kérem, röviden meséljen szakmai pályafutásáról? Miért kezdett el orvosként „natúrmedicinával” foglalkozni?

• Már kezdő orvos koromban feltűnt, hogy sok beteg panaszain nem tudunk segíteni még akkor sem, ha újabb gyógyszereket adunk a meglevők mellé. Gyakran már azt sem tudtuk eldönteni, hogy az új tünetet a gyógyszerek együttes hatása vagy mellékhatása okozza, vagy azok nélkül is előfordulna. A krónikus betegségek, illetve funkcionális vagy regulációs zavarok egy részén pedig gyógyszerekkel nem vagy mérsékelten lehet csak javítani. Ezért kerestem azokat a módokat, amikkel „nem ártva” tudok segíteni akkor is, ha a szokásos módszerek nem válnak be.

• Mi az oka annak, hogy immunrendszerünk télen gyengébben működik?

• Télen kevesebb vitamindús és vitális anyagokban gazdag ételt és italt fogyasztunk, kevesebbet vagyunk napsütéses friss levegőn, a hideg miatt könnyebben lehűlnek a szövetek, és csökken az ellenállóképességük. Ráadásul ősztől tavaszig erősebb a stressz a munkahelyen és az iskolákban is, aminek következtében több stresszhormon termelődik, és ez csökkenti az immunsejtek aktivitását.

• Hogyan működik az immunrendszerünk és melyek azok a szerveink, amelyek irányítják ezt a folyamatot?

• Legtöbbször teljesen észrevétlenül folytatja tevékenységét, tudomásunkra sem jut, ahogy nap mint nap leküzdi azokat a rosszindulatú, hibás struktúrájú sejteket, melyek milliószámra keletkeznek bennünk, s egy jó búvóhelyre lesnek, hogy aztán befészkeljék magukat, s önálló életet kezdhessenek egészségünk rovására. A baktériumok, vírusok és gombák elleni küzdelem is teljesen észrevétlen marad mindaddig, míg az immunrendszer erősebb. Panasz, tünet, betegség csak akkor alakul ki, ha az immunrendszer megadta magát, s a harcban alul maradt.
• Az egész védőmechanizmust „belső orvosunk”, a legfontosabb immunszervek (csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, nyirokcsomók, mandulák) irányítják. Ezek az érzékszervek, a hormonrendszer, a nyirok-és az idegsejtek segítségével tájékozódnak testünk állapotáról. Az idegen anyagok betolakodását a légutakban a csillószőrök, a többi nyálkahártyán a velünk élő normál baktériumok akadályozzák meg első védelmi vonalként. A következő védősáncot a nyirokcsomók és mandulák képezik, amelyekben harcra készen állnak a nyiroksejtek, hogy támadásba lendüljenek. Ha még ismeretlenek a betolakodók, akkor a memóriasejtek segítségével nyilvántartásba kerülnek, hogy máskor sokkal hamarabb megindulhasson ellenük a védekezés. A felismerésért felelős „kémkedő” nyiroksejtek a segítő (helper) sejtek révén gyorsan riadót fújnak a támadásért és tisztogatásért felelős sejtek (limfociták, makrofágok, plazmasejtek) felé. Ezek egy része a nyirokerekben, nyirokcsomókban és más nyirokszervekben, illetve a kötőszövetekben várja a parancsot. A csecsemőmirigyben található gátlósejtek azért felelősek, hogy az ellentámadás nehogy túlzott legyen. A segítősejtek riadójára a plazmasejtek óriási számban és gyorsasággal kezdenek szaporodni, majd olyan fehérjéket (ellenanyagokat) bocsátanak ki magukból, melyek lefegyverezik, hatástalanítják és az ölősejtek (killersejt), ill. az eltakarító makrofágok számára könnyen hozzáférhetővé teszik az idegeneket. A killersejtek „szétroncsolják”, a takarítósejtek bekebelezik és lebontják a kórokozókat. Ahhoz, hogy minden tökéletesen működjék, ne legyen túl lassú, túl gyenge vagy épp túlzott a védekező harc, hihetetlen sok mindennek kell összhangban lennie, együttműködnie és megfelelő arányban rendelkezésre állnia. Az orvostudomány ugyan már felbecsülhetetlenül sok információval rendelkezik az immunrendszerről, mégis nehéz a gyakorlatba, a gyógyítás és megelőzés síkjára lefordítani és alkalmazni a meglevő információkat.

• Melyek azok a leggyakoribb szimptómák, amelyek jelzik, hogy szervezetünk védekezőrendszere megsérült?

• Fokozott kimerültség, alvászavar, levertség, tompa vagy sajgó izom-és ízületi fájdalmak, visszatérő fertőzések, elhúzódó gyulladásos betegségek és gyakori visszaesés. Gócos betegségek és azok szövődményei, pl. fogászati vagy melléküreggyulladás miatti ízületi-, szív- vagy vesepanaszok, allergiák és túlérzékenységi reakciók jelentkezése.

• Milyen tényezők befolyásolják immunrendszerünk ellenállóképességét?

- A tartós és túl nagy stressz
- Az alvászavarok – a krónikus kialvatlanság erős immun-szupresszor (immun-gátló)
-  A rendszertelen és egészségtelen táplálkozás
- A vitamin-és ásványisó bevitel és tartalékok csökkenése, kimerülése
- A rossz emésztés
- Élvezeti szerek: különösen a kávézás és az alkoholfogyasztás, de a drogok használata is
- A gyógyszerek: (antibiotikumok, hormonok – szteroidok, fogamzásgátlók, daganatgátlók, fájdalomcsillapítók)
- Pszichés hatások: az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, szorongás és a depresszív hangulat, valamint a félelmek nagyfokban lerontják a szervezet ellenálló és megküzdő erejét.
- Környezeti hatások: elsősorban a környezetszennyező anyagok, ionizáló sugarak, elektro-szmog és a különböző vegyszerek, adalékanyagok nem kívánatos hatásainak köszönhető, hogy mind több krónikus betegség alakul ki a fejlettebb ipari országokban.

• Végezetül mivel tudnánk aktiválni szervezetünket, hogy a betegségekre ellenálló legyen? Ön milyen terápiákat alkalmaz az immunrendszer erősítésére?

- A kiegyensúlyozottabb és egészséges táplálkozás, elegendő folyadékbevitel, rendszeres mozgás – főleg friss levegőn napsütésben nemcsak gyógyír, de a megelőzés fő módja is.
- A heti 1-2x ismételt szauna, naponkénti meleg-hideg váltott zuhany is jól tisztítja a nyirokrendszert, erősíti az immunsejtek aktivitását.
- A gyógynövények közül a macskakarom, kasvirág, orbáncfű, legyezőfű, csűdfű tartalmú oldatok, teák, kapszulák javasoltak. Természetes „antibiotikumként” hatnak a grépfrútmagcsepp, az ezüstkolloid, a fokhagyma, vöröshagyma, mustár, torma, teafaolaj.
- A vitaminok közül főleg a C-vitamint, a B-vitamin csoport tagjait kombináltan, az E-vitamint, a D-vitamint és a béta-karotint szoktam nagy adagban javasolni. Ezekhez cinket és szelént is érdemes nagyobb dózisban és kúra-szerűen szedni.

• Köszönjük az interjút. Jó egészséget kívánunk!

Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
Tel: 06/70-422-44-39
Online bejelentkezéshez kattintson ide
www.balaicza.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2018 FGA stressz közismert fogalom. Mindenki találkozott már vele, tapasztalta a saját bőrén, ki rövidebb, ki hosszabb ideig. Vannak, akik szinte állandóan küzdenek vele és hatásaival. A téma kapcsán a stresszről, a kiváltó okokról és a következményekről Prof. Dr. Faludi Gábor egyetemi tanárral, az MTA doktorával, pszichiáterrel beszélgettünk.
­- Köszönjük Professzor Úr, hogy vállalta az interjút. Mióta használjuk a stressz kifejezést, hogyan lehet definiálni? Betegség?


­- A "stressz" kifejezést (a latin stringere-ből, angolul: "szorosan húzni„) az 1920-as évek előtt főleg a fizikában használták, utalva egy anyagra kifejtett erő belső eloszlására, amely feszítőerőt eredményez. Az 1920-as és a 30-as években terjedt el biológiai és pszichológiai kutatói körökben, hogy alkalmanként ezt a feszítőerőt, mint betegséget okozó mentális feszültséget vagy káros környezeti tényezőt írták le. Walter Cannon amerikai élettan professzor 1926-ban rámutatott a stressz szerepére, mint olyan külső tényezőre, mely megszakíthatja a szervezet úgynevezett homeosztázisát(1), de mint élmény magyarázata akkor még hiányzott a szakértői és a laikus gondolkodásból.

- Az élettani stressz a fizikai válaszok széles skáláját képviseli. A stressz közvetlen hatásaként a test homeosztázisa felborul. A pszichológiai vagy fizikai egyensúly megszakadása esetén a test az idegrendszer, az endokrin- és immunrendszer stimulálásával, ingerlésével reagál. Ezeknek a rendszereknek a reakciója számos fizikai változást idéz elő, amelyek rövid vagy hosszú távú hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.
­- A homeosztázis – a szervezetnek az előbb említett alkalmazkodó képessége - a stressz gondolatának központi eleme. A legtöbb biokémiai folyamat arra törekszik, hogy egyensúlyt tartson fenn. A környezeti tényezők, a belső vagy külső ingerek folyamatosan megszakítják ezt. A stressz lehet az a tényező, amely miatt a szervezet egyensúlyi állapota túl messze tér el a homeosztázistól. Egy életveszélyes helyzet, például súlyos fizikai trauma vagy hosszantartó éhezés jelentősen megzavarhatja a szervezet alkalmazkodó képességeit. A szervezetnek a homeosztázishoz, - vagy ahhoz közeli állapothoz - történő helyreállításának kísérlete energiát és természeti erőforrásokat fogyaszt, mely stressznek is értelmezhető.
­- Selye János (1907–1982) nevéhez fűződik a stressz fogalmának kialakítása a harmincas években. Élettani kutatásai alapján - előbb állatkísérletekben – figyelte meg, hogy patkányoknak mirigykivonatokat adva több szervben egy időben jelentkező elváltozások léptek fel: mellékvesekéreg-megnagyobbodás, nyirokcsomók sorvadása, gyomorfekély. Későbbiekben kimutatta, hogy ezeket az elváltozásokat előidézheti hőhatás, fertőzés, izgalom stb.

­- Közismert a stressz pozitív és negatív hatása az emberi szervezetre. Hogy működik a stressznek ez a kétirányú hatása és melyek a tünetei?
­- Ha a stressz javítja a funkciókat (fizikai vagy szellemi, például erőedzés vagy kihívást jelentő munka révén), akkor eressziónak tekinthető.
­- A szimpatikus idegrendszer a stresszre adott válasz során válik aktívvá és a test sokféle élettani funkcióját szabályozza, annak érdekében, hogy a szervezet jobban alkalmazkodjon a környezetéhez. A stressz, akár súlyos, akut jellegű, akár krónikus enyhe-mérsékelt fokú rendellenességeket idézhet elő a szervezetben.
­- A vegetatív idegrendszer fontos szerepet játszik a stresszre adott válasz alakításában. A vészhelyzetre számos élettani válasz lehetséges: pupillatágulat, pulzusszám és izomtónus fokozódás, érrendszeri összehúzódás, hörgőtágulás, verejtékezés, az emésztőrendszer fokozott aktivitása, a hólyag falának összehúzódása.

­- A stressz kiváltó okaira adott reakció egyénenként, életkoronként eltérhet. A stressz által kiváltott folyamatnak milyen fokozatai, lépcsői vannak?
- Selye János szerint a stressz az organizmus alkalmazkodási reakciójához vezet, és minden helyzet eredményezhet ilyen válaszreakciót. Ezt a folyamatot nevezte el adaptációs szindrómának (General Adaptation Syndrome, GAS - alkalmazkodási tünetcsoportnak), amelynek három fázisát különítette el:
1. Alarmreakció, - két részből álló mobilizációs fázis. A sokk-fázisban a szervezet stresszel szembeni ellenállóképessége ideiglenesen csökken, a normál tartomány alá esik. Ezt követi a sokk gátló szakasz: a veszély (stresszor) azonosításakor a test reagál, és riasztási állapotba kerül. Ebben a szakaszban a szimpatikus idegrendszer aktiválja az andrenalint(2), beindul a közismert „küzdj vagy fuss” reakció. Az adrenalin ideiglenesen perifériás értágulatot, szívritmuszavart, fokozott izomtónust, vérnyomás ingadozást, megnövekedett vércukorszintet okoz.
2. Az ellenállás fázisa - ekkor nő a vér glükóz-, zsír- és aminosavkoncentrációja. Hosszan tartó stressz hatásokra a test kémiai erőforrásai fokozatosan kimerülnek.
3. A harmadik szakasz lehet gyógyulás vagy kimerülés: A gyógyulás, a helyreállási szakasz akkor következik, amikor a test kiegyenlítő mechanizmusai sikeresen legyőzték a stresszhatást. A magas vércukorszint, zsír- és aminosavszintek hasznosak a homeosztázis helyreállításában és a sejtek regenerációjában.

­- Milyen következménye lehet gyermekkori stresszhelyzeteknek?
­- Megfigyelték a védő és a sebezhetőségi tényezők közötti összefüggéseket a gyermekkori otthoni stressznek a pszichés betegségekre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és az alkalmazkodásra gyakorolt hatásáról. Súlyosabb stressz események után autonóm idegrendszer által közvetített mechanizmusok bizonyítottan hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához
­- Kimutatták, hogy a krónikus stressz hátrányosan érinti a gyermekek növekedését mivel csökkenti az agyalapi mirigy növekedési hormon termelését, főleg azokban a gyermekekben, akiknek otthoni környezetében súlyos szülői, házasságbeli zavarokkal társuló alkoholizmus, gyermekbántalmazás fordul elő. A csecsemőkor, gyermekkor és a serdülőkor olyan kritikus időszakok, amikor a stresszhatások különösen érzékenyítik a testi-szellemi fejlődést

- A tartós stressznek milyen hatásai vannak?
- A tartós stressz, mely nem oldódik megküzdéssel vagy alkalmazkodással, szorongáshoz vagy depressziós viselkedéshez vezethet.
- Az elhúzódó stressz során a stresszhormonok fokozott mértékben termelődnek, befolyásolva az agy emlékfeldolgozó és tároló részeinek működését. Növelheti a „villanykörte-emlékek” tárolását (rendkívül részletes, kivételesen élénk pillanatkép, amikor meglepő és/ vagy érzelmileg izgalmas élmények törnek elő). A krónikus stressz előtérbe helyezi a szokásokon alapuló tanulást, csökkenti a feladatra koncentráló rugalmasságot és a térbeli munkamemóriát. A stressz növelheti az étellel járó jutalomérzést, ami súlygyarapodáshoz és az étkezési szokások további változásához vezethet.

­- A stressz kezdetben csak gondolati síkon kínozza a beteget, majd a szervezetre hatva testi tüneteket produkál. Milyen élettani folyamat megy végbe, melynek eredményeként fizikai betegséggé vagy akár betegségsorozattá materializálódik?
­- Ahogy arról korábban szó volt, a kimerülési fázisban gyakorlatilag a szervezet összes erőforrása kimerül és nem képes fenntartani a normál működést. A kezdeti autonóm idegrendszeri tünetek ismét megjelenhetnek (verejtékezés, emelkedett pulzus stb.) A kimerülési stádium hosszabb fennállása ischaemiát(3) okoz, ez viszont sejthalálhoz vezethet, a test immunrendszere kimerül. Az eredmény olyan betegségekben nyilvánulhat meg, mint például az emésztőrendszer általános problémái, pl. okkult vérzés, székrekedés, cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri problémák, klinikai depresszió és más mentális betegségek.

­- Hogyan történik a stressz kezelése? A pszichiáter behatóan ismeri az emberi szervezeti anatómiáját és élettani folyamatait, így hitelesen meg tudja állapítani, hogy mikor milyen kezelésre van szüksége a páciensnek.
­- Említettük, a stresszre adott rossz válasz – distressz - hosszútávon fokozhatja a betegségre való hajlamot; ennek elkerülése érdekében a stresszt kezelni kell. A stresszkezelés magába foglalja azokat a technikákat, amelyek célja a személy megküzdési mechanizmusainak felkészítése a pszichológiai stressz hatékony kezelésére., a belső vagy külső ingerre reagáló élettani reakcióra, amely kiváltja a „harcolj vagy menekülj” magatartásválaszt.
­- A kezelésre többféle módszer létezik. Fontos a stresszforrás kontrollja, a korlátozások megtanulása, például "nemet" mondani a főnök vagy a családtagok által támasztott követelmények egy részére. A stresszforrás elviselésének képességét növelheti többek között egy hobbi, másik témára gondolás, zenehallgatás vagy kirándulás. Foglalkozni kell azzal, mi okozza a stresszt, lehet-e semlegesíteni vagy ellenőrzés alá vonni. Törekedni kell a feladatvégzés optimalizálására, nem kell halogatni és hagyni a feladatot az utolsó pillanatra. A rendszeres testedzés, légzőgyakorlatok, társasági összejövetelek és pihentető kikapcsolódás ajánlott. A szeretett személy/ek vagy a társadalom támogatása szintén sokat segít a stressz csökkentésében.

­- Prevenció. A XXI. század rendkívül ingergazdag világában nehéz megőrizni a lelki- és testi egyensúlyt. Professzor Úr mit ajánl a stresszre adható válaszként?

­-  A személyes erőforrások segítenek abban, hogy az emberek különbözőképpen reagáljanak a stresszre. Többféle viselkedés létezik, alapvetően eltérő életcélokkal. Az A típusú viselkedést sürgősség, versenyképesség és ellenségesség jellemzik, míg a B típusú viselkedés inkább a szabadidő, az öröm, az önmegvalósítás keresése stb. Más személyiségvonások, pl. extrovertált vagy introvertált egyének esetében a stresszre adott válasz különböző lehet: azok, akik nem tudnak beszélni problémáikról, inkább lehetnek betegségek áldozatai; vagy éppen a társadalmi-szakmai státus függvényében változhat a stressz vérnyomásra gyakorolt hatása.
­- A hiedelmek, ideértve az irracionális hiedelmeket, amelyek úgy tekinthetők, mint „nyitottság a szorongásra” további stresszt okozhatnak: „mindenkinek szeretni kell engem” vagy „legalább egy területen a legjobbnak kell lennem” stb. kognitív beállítódás. A hit más formái – Istenbe, tudományba, szerelembe stb. vetett hit - szintén módosíthatják stresszfeldolgozó képességünket, ugyanakkor segítenek ellenállni a létezés „borzalmainak” és szilárd alapot teremtenek a testi-szellemi homeosztázis-allosztázis megőrzéséhez.
­

Tisztelt Professzor Úr! Köszönjük az interjút!

(1) Homeosztázis - a szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége
(2) Andrenalin - a mellékvesevelő által termelt hormon és neurotranszmitter. A szimpatikus idegrendszer hatását közvetíti.
(3) Ischaemia - vérellátási zavarok

Prof. Dr. Faludi Gábor elérhetősége

Sipos PeterVannak egészségügyi problémák, amelyek rendkívül kellemetlenek, akadályozzák, hogy a beteg teljes életet élhessen, zavarják a mindennapokat. Egyeseknél nehezítő tényezőt jelenthet ezek természete, aranyér-probléma esetén ez kifejezetten tabu téma, nemcsak a család szűk körében, de sokszor még az érintett személy számára is. Pedig gyakori betegségről beszélünk, amely az esetek többségében egyszerűen és hatékonyan kezelhető. A témáról Dr. Sipos Péter, sebész, gasztroenterológus, proktológus főorvossal beszélgettünk.

­- Köszönjük Doktor Úr, hogy elfogadta a felkérésünket. Kezdjük az alapkérdéssel, hogyan alakul ki az aranyér és beszélhetünk-e genetikai kódoltságról, vagy esetleg örökletes hajlamról?
- Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonat, ami mindenkinél megtalálható. Akkor nevezzük aranyérnek, amikor ez az érhálózat kitágul és panaszt okoz. Az érhálózatnak van egy külső komponense, amelyben főleg hasprés, emelés, köhögés, erőlködés eredményeként vérrög, thrombus alakul ki, ami kitüremkedést idéz elő. Ezt követően a belső rész megnyúlása, kitágulása okozza a klasszikus aranyeres panaszokat.
Az aranyér főként a 45 és 65 év közötti korosztályban a leggyakoribb, de fiatalabbakat is érinthet, hajlamosság esetén a családban akár halmozottan is előfordulhat. Ebben szerepet játszhat továbbá az úgynevezett kötőszöveti gyengeség, a legegyértelműbb formában az Ehler Danlos (EDS) szindrómában. Az EDS egymással összefüggő genetikai rendellenességek csoportja, amelyeket a kollagén különböző elváltozásai okoznak. A kollagén pedig nem más, mint a test főbb szerkezeti alkotóeleme, erős és rostszerű fehérje, amely a kötőszövetek megerősítésében és a rugalmasság biztosításában játszik kiemelt szerepet.

­- Milyen tényezők okozhatják a végbél körüli kötőszövetek gyengülését, gondolva itt az ülőmunkára, terhességre, székrekedésre, hasmenésre, fizikai munkára, krónikus köhögésre?
- Az Ön által felsorolt okokon túl, az hogy egyeseknél miért alakul ki aranyeresség és másoknál miért nem egyelőre nem ismert. Az aranyerességre hajlamosító tényezők a terhesség, fokozott hasi nyomás, elhízás, székrekedés vagy akár a hasmenés. Utóbbi hátterében az állhat, hogy a záróizom ellazulása nem követi a belek fokozott perisztaltikáját (1). A WC-én való tartós ücsörgés is hajlamosító tényező lehet.

­- Milyen tüneteket tapasztal a beteg az aranyér kialakulását követően?
- Az aranyerek kitüremkednek, ezáltal váladékozás, viszketés alakulhat ki, ami vérezhet, fájhat. A kezdetben átmeneti panaszok később gyakoribbá és kellemetlenebbekké válhatnak.

­ - Szerepet játszhat a kialakulásában a nem megfelelő életmód és táplálkozás?
- Mindenképpen javasolt a rostdús diéta, rendszeres étkezés, bő folyadékfogyasztás és rendszeres mozgás. Ezek mind segítik a rendszeres, normális állagú székletet. A székrekedés, vagy annak rendszeressége rontja az aranyerek állapotát és növeli az aranyeres panaszok kialakulásának kockázatát.

­ - Miként történik az orvosi diagnózis felállítása?
- Azt, hogy aranyerünk van-e gyakran már a panaszokból meg lehet mondani, de mindenképpen javasolt egy orvosi vizsgálat, nehogy valamilyen más probléma is fennálljon. A vizsgálat során az orvos megtekinti a végbél környékét, megtapintja a végbél csatornát, hogy szabadon átjárható-e és egy kis csövet (anoscopot) vezet be, hogy szemmel is ellenőrizni tudja a végbélben levő esetleges elváltozásokat. Ezért javasolt székletürítést követően a vizsgálatra menni, vagy az előtt kúpot felhelyezni, ami segíti a végbél kiürülését.

­- Milyen kezelési folyamatok ismertek a betegség súlyosságától függően?
- Az aranyereket a kezdeti stádiumban székletrendezéssel, odafigyeléssel el lehet kerülni. A kissé megnagyobbodott aranyerek esetén gyógyszeres kezelést alkalmazunk, ami lehet kúp, krém és keringésjavító tabletta.
A jobban kitüremkedő aranyerek esetén a kitüremkedést gumigyűrűvel le lehet kötni vagy az ellátó eret injekcióval el lehet zárni.
A még nagyobb aranyerek esetén, ha az előbbi módszerek már nem vezetnek sikerhez, akkor műtét javasolt, ez lehet az aranyerek műtéti eltávolítása, vagy ultrahang segítségével az ellátó erek elzárása és a megnyúlt nyálkahártya visszarögzítése (HAL-RAR módszer) vagy akár bélvarrógéppel is ki lehet egy gyűrűt vágni, ami az ellátó ereket szintén elzárja és így húzza vissza a megnyúlt nyálkahártyát (LONGO módszer).

­- A fájdalmak elkerülésére a megelőzés a kulcs. Mire fordítsunk figyelmet?
Igyekezzünk székletünket rendszeresre, normális állagúra beállítani.

­ Köszönjük a beszélgetést!

Dr. Sipos Péter elérhetősége
Duna Medical Center - https://www.dunamedicalcenter.org/hu/doctors/dr-sipos-peter-1

(1) Perialisztika - a táplálkozást segítő hullámszerű mozgássorozat, amely a nyeléssel kezdődik és a belekben történő utóemésztés befejeztével ér véget.

Dr. Hegedűs TiborA kor előrehaladtával változik az emberi szervezet, mely a legérzékelhetőbb módon a nők esetén jelentkezik a termékeny időszak elmúlásával. A menopauza okozta hormonális és ezzel összefüggő lelki változások fokozottabb odafigyelést igényelnek. A kapcsolódó fókuszpontokról és felmerülő nehézségek leküzdéséről Dr. Hegedűs Tibor nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk.

Köszönjük szépen Doktor Úr, hogy ismét rendelkezésünkre áll. Mielőtt elmerülnénk a részletekben, tartsunk egy biológiai gyorstalpalót. Mi pontosan a menopauza?
­- A menopauza egy olyan élettani folyamat, amelyet tulajdonképpen minden nő változó intenzitással, változó korban, genetikai és örökletes hajlamtól függően megél.
A fiziológiai jelenség lejátszódása során a petefészekre ható hormonok (legfőképp az ösztrogén és a progeszteron) aránya és mennyisége megváltozik, az arányváltozás során pedig a progeszteron (mely szerepet játszik a terhesség kialakításában is) szintje folyamatosan csökken, mígnem teljesen eltűnik. A petesejtek érése és ezáltal a petefészek működése befejeződik, a méh nyálkahártyája nem válik le, tehát nem következik be többet a menstruáció.
Ennek eredményeként az egész szervezet és az életminőség bizonyos mértékben változik. Olyan vegetatív tünetek jelenhetnek meg, amelyek korábban jellemzően nem jelentkeztek.

­- Mit jelent ez egy 50. évei elején járó nő számára? A hormonháztartás ilyen módon történő felborulása milyen testi-lelki változásokat eredményezhet?
­- A legyakrabban fellépő tünet a hőhullámok megjelenése, melyet a hormonális változások eredményeként a keringési rendszerben zajló hirtelen érösszehúzódások és értágulatok okoznak. Ez azonnali melegérzettel jár, amely verejtékezést indukál.
A másik ilyen gyakori jelenség az álmatlanság, melyet szintén a szervezetben lévő hormonok arányának megváltozása és ezek egymásra hatása generál. Ez a fajta biológiai átalakulás hat a neurovegetatív (a tudatosan nem befolyásolható) idegrendszerre, amely álmatlanságot vált ki. Ennek egyenes konzekvenciája, hogy a kialvatlanság és rendszeres fáradtság adott esetben ingerlékenységhez, lelki instabilitáshoz vezet.

­- Milyen hatással lehet a keringési rendszerre, látásra, hallásra, a bőrre, hajra?
­- A menopauza kezdetét – függetlenül attól, hogy tükörbe nézve vált-e ki bármilyen élettani tünetet – mindenki az öregedés kezdetének azonosítja. Ezzel pedig mintegy tudatosítva az „idő elmúlását” felgyorsíthatja a szervezetben bekövetkező változásokat. Tehát a változókorral járó lelki tünetek hatással lehetnek a biológiai változásokra, és fordítva!
Ez pedig egyénenként eltér, hiszen az a nő, aki tisztában van az élet előre haladtával járó változásokkal, az kevésbé éli meg – lelki és bizony élettani szempontból egyaránt – tragikusnak ezt a változást, mint az a személy, akinek felfoghatatlan érzelmi válságot fog okozni annak felismerése, hogy nem lesz képes a továbbiakban a 20 évesekre jellemző miliőben élni.
Az Ön által említett látás, hallás romlása, a bőr és haj szerkezetének megváltozása, nem kizárólagosan a változó kor eredménye, hanem a korral járó sejtpusztulás és lassuló regenerációs képesség következménye.
Fontos hangsúlyozni, hogy ez nemtől független, tehát a férfiakat ugyanúgy érinti, mint a hölgyeket. Ugyanúgy létezik férfi menopauza (például a tesztoszteron hormon csökkenése), csak a köztudatban ez ritkán hangzik el. A férfiak esetében is felléphetnek fiziológiai jelenségek, mint az impotencia, a prosztata megnagyobbodása, a szexuális élet megváltozása, ritkábban hőhullámok és az ezekhez kapcsolódó lelki tünetek. Egzakt párhuzamot természetesen nem lehet vonni, hiszen a női és férfi genitáliák különbözőek, de a tény egy és ugyanaz, hogy a hormonok aránya idővel mindkét nem esetében negatív irányba megváltozik.

­- Melyek azok a betegségek, amelyek a változókorba lépést követően fenyegethetik a női szervezetet, gondolunk itt a legtipikusabb daganatos megbetegedésekre és a csontritkulásra, szív- és érrendszeri panaszokra.
­- Mint említettem volt az öregedés során az érfal rugalmatlanná válik az erek falára feltapadó koleszterinek számának növekedésével. Ebben az esetben pedig megjelenik a magas vérnyomás, súlyosabb esetben az erek elzáródása, mely trombózishoz, infarktushoz vezethet.
A daganatos megbetegedések esetében is arról beszélhetünk, hogy az öregedéssel a rákellenes sejtek száma folyamatosan redukálódik, mellyel csökken a rákos sejtekkel szembeni védekezés hatékonysága. Ezért jellemző, hogy a petefészek rákban érintett nők legnagyobb hányada az 50 év feletti korosztályból kerül ki.
Ugyanez igaz a méhtestrákra (a méh üregében levő méhnyálkahártya betegsége) és az emlőrákra, melyekre a hormonális változások sokkal jobban hajlamosítják a menopauzában levő nőket.
A csontritkulás szintén a hormonok és a vérben levő kalcium, foszfor és egyéb ionok egyensúly-változásának eredménye, hiszen ezek jelentősen befolyásolják a csontok újra-képződését. A kor változásával mondhatni meglágyul a csont, ezért szokták ezt ellensúlyozni vitaminokkal, súlyosabb esetekben pedig női hormonokkal.

­- Hogyan hathat ez a szexuális életre? Okoz olyan biológiai változásokat, melyek nehezítik az együttlétet?
­- A már emlegetett hormonális változások és az ezekkel járó lelki tünetek a szexuális vágyra is hatást gyakorolhatnak. Természetesen biológiai változások is végbe mennek, miszerint a petefészek sorvadásnak indul, mellyel párhuzamosan a hüvely hámja is sorvad. A sorvadás eredményeként a hüvely sokkal sérülékenyebb és érzékenyebb lesz, ami egyértelműen befolyásolja a szexuális életet, tekintve, hogy a nemi élet fájdalmassá válhat.

­ - Nagyobb jelentőséget nyer a sportolás és ez által a testsúly megtartása? Mozgás hiányában fennáll az elhízás veszélye azonos életmód mellett?
­- A pancreas (hasnyálmirigy) ineffektív működése miatt a cukorbetegség valószínűsége is növekszik, ugyanakkor a már emlegetett hormonok megváltozott viszonya miatt a felszívódás, a zsírlerakódás és a vízvisszatartás koefficiensei is módosulnak. Ezért a változókorban levő nő táplálkozása során bevitt kalória mennyisége hiába egyezik meg vagy akár kevesebb, mint korábban, a zsír mégis folyamatosan rakódik rá.
Rossz hír, hogy ez sportolással is sokkal nehezebben ellensúlyozható, mint fiatalabb korban, mert az öregedéssel az izmok és a csontok milyensége is megváltozik csökkentve a mozgás hatékonyságát.
Összegzésként szeretném hangsúlyozni, hogy a menopauza minden embernél más és más, amit a környezeti, genetikai és öröklött hajlam befolyásol. Nincsenek általános tézisek, hogy mely korban kezdődik és meddig tart, egyénenként eltér!

­ Köszönjük a beszélgetést!

csomagajanlatok

Csomagajánlatok

Keresett termékek

legalis

Szent Rókus Patika

E-mail
3529 Miskolc,
Csabai Kapu 11/a.
Tel.: 46 560 246
Fax.: 46 560 247

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!

Barion bankkártyás fizetés