Bejelentkezés

RegisztrálásToth Eszter szemorvosSokunk mindennapi életének része az autóvezetés, tömegközlekedésen utazva, vagy otthon elalvás előtt az olvasás, nem is beszélve arról, milyen sokan végzik munkájukat irodában, napi 8 órát a számítógép képernyőjére meredve. E tevékenységek hosszú ideig koncentrációra késztetik a szemet, mely gyakran elfárad, kimerül. A szem fáradtságáról, szemszárazságról, ezek veszélytényezőiről Dr. Tóth Eszter szemész szakorvossal beszélgettünk.

Dr Nagy Zsuzsa bőrgygysz szakorvosNyáron a meleg időjárás okozta gyakori izzadás, illetve a strandokon közösségi terekben (mint a medence) hatványozottan nagyobb esélye van bizonyos bőrbetegségek kialakulásának. Ilyen bántalom lehet adott esetben a szemölcs, melyet előfordulhat, hogy akár évekig kell viselnünk, ha nem fordulunk időben szakorvoshoz. A témáról Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

Tamassy Klara OKNapjainkban korosztálytól függetlenül gyakori érintettséget és problémát jelent a túlzott gyomorsav-termelődés, ami összefüggésbe hozható életvitelhez kapcsolódó sajátosságokkal, a mozgás hiányával, a helytelen és mértéktelen táplálkozással, az elhízással és az egyén genetikai hátterével. Sokrétű kérdéskör, melyet dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus szakorvossal boncolgatunk.

- Köszönjük szépen, hogy ismét elfogadta felkérésünket és segít mélyebben megismerkedni a témával. Ha megengedi indítsuk beszélgetésünket az alapvető tények azonosításával. Mi pontosan a gyomorsav és milyen funkciót lát el az emésztés folyamatában?
- A sav, - ami sósav - a gyomor speciális sejtjeiben képződik és a pepszin nevű emésztőenzimmel együtt a táplálék, elsősorban a fehérjék emésztéséhez szükséges folyamath során használja fel szervezetünk.

- Mi befolyásolja a savtermelést? Minek köszönhető, ha kevés vagy éppen sok a termelt gyomorsav?
- A savtermelést befolyásolja az ételek összetétele, idegi hatások és a gyomor felszínén gyulladást okozó Helicobacter pylori baktérium, amit 1983-ban fedezett fel két ausztrál tudós (Marshall és Warren), melyet 2005-ben Nobel-díjjal jutalmaztak.

A gyomorsavtermeléssel kapcsolatban felmerülő egészségügyi problémákhoz, - súlyosabb esetben betegségekhez - hozzájárul, ha testünk védekező mechanizmusa (gyomorszáj záródása, nyálkahártya, hormonok) nem megfelelően működik. Melyek ezek a mechanizmusok és mit eredményeznek?
- A gyomorszáj, vagyis a cardia elégtelen záródása valóban a sav feláramlását okozza, ami a nyelőcső irritációját, felmaródását eredményezi. A gyakori torokpanaszok, krónikus köhögés, esetleg fulladás hátterében is a feláramló, légutakat irritáló sav áll. Az előzőekben említett Helicobacter pylori a gyomor nyálkahártya felszínén levő nyákba ágyazza be magát, ami a lyukas háztetőhöz hasonlóan a sav számára utat jelent és ilyen módon a sósav közvetlenül a gyomornyálkahártya sejtjeit károsítja. Felmaródások keletkeznek, majd hosszabb idő alatt, egyéb irritáló tényezőkkel együtt (dohányzás, alkohol, túlzásba vitt kávéfogyasztás) fekélyek kialakulásához is vezethet.

Milyen panaszok nem igényelnek orvosi beavatkozást és melyeknél elengedhetetlen a szakszerű segítség? Milyen szövődmények alakulhatnak ki tartósan fennálló és kezeletlen állapot esetén?
- Enyhe gyomorpanaszok esetén általában diétával rövid idő alatt megszüntethetők a problémák, nem igényelnek orvosi beavatkozást. Azonban nem szűnő, sőt esetleg fokozódó panaszok (hányás, hányinger, teltségérzet, gyomorégés, fájdalom, légúti eltéréssel nem magyarázható köhögés, vagy negatív kardialis status) mellett fennálló mellkasi fájdalom egyértelműen orvosi konzultációt és vizsgálatok elvégzését teszik szükségessé.

- Melyek a leggyakoribb és leghatékonyabb terápiás eljárások az egyes tünetek kezelésére, megszüntetésére az orvosi gyakorlatban?
- A leggyakoribb és leghatékonyabb kezelés ezekben a megfelelő diagnózis felállítását követően Helicobacter pozitivitás esetén a kombinált, úgynevezett eradikációs kezelés (savcsökkentő proton pumpa inhibitor (PPI) mellett antibiotikumok és probiotikumok alkalmazása).
Helicobacter negativ esetekben diéta mellett az előbb említett PPI vagy H2 receptor blokkoló gyógyszer alkalmazása javasolt. Gyakran diéta mellett Gaviscon vagy Talcid illetve Venter alkalmazása is panaszmentességet eredményez.

Lehetséges, hogy valamely egyéb más kór kisérő tüneteként jelentkeznek gyomor problémák? Melyek lehetnek ezek a kapcsolódó betegségek?
- Gyakori a cukorbetegség előfordulása. Ezekben az esetekben a gyomor mozgászavara gyakran kialakul, ami szintén korai teltségérzést, émelygést, hányingert is okoz. Ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy a tüneteket egyes recept nélkül is kapható non szteroid gyulladáscsökkentők gyomornyálkahártyát irritáló hatása is kiválthat.

Létezik az ilyen típusú gyomorbántalmak kapcsán szezonalitás, amikor hatványozottan több a panaszos? Amennyiben igen, az minek köszönhető?
- A Helicobacter okozta tünetek gyakrabban jelentkeznek tavasszal és ősszel. A megfigyelések alapján az évszakváltozás immunrendszerre kifejtett hatása miatt a fennálló krónikus gyulladásra a szervezet védekezése csökken.

- Feltételezhető, hogy a szélsőséges esetek kivételével itt is beszélhetünk prevencióról? Milyen irányú tudatosság segíthet elkerülni a gyomorpanaszokat?
- A megelőzés egyik módja a megfelelő hygénia, a rendszeres és egészségtudatos táplálkozás. Panaszok esetén a szükséges vizsgálatok elvégzése (laborvizsgálat, gyomortükrözés, Helicobacter kimutatása) és a megfelelő kezelés alkalmazása.

Köszönjük szépen a beszélgetést.

A témához kapcsolódóan szeretnénk felhívni a figyelmet Tamássy Doktornő közelmúltban megjelent könyvére: „Barangolás a bél körül” címmel. A könyv közérthető módon, színes és életszerű ábrákkal, valamint számtalan kiegészítő információ kíséretében ismerteti meg az olvasóval a gasztroenterológia tudományát, az emésztőrendszer működését, az egészséges és tudatos táplálkozás jelentőségét, valamint a legtipikusabb emésztőrendszeri betegségeket. A refluxot, mint jelenséget a könyv 3. fejezete taglalja, érdemes kézhez venni és elolvasni.
A könyvet a Bookline.hu oldalon jelenleg kedvezménnyel lehet megrendelni.
Dr. Tamássy Klára magánrendelésével kapcsolatban bővebb tájékoztatás a http://tamassy.internettudakozo.hu/gasztroenterologus-belgyogyasz.mw honlapon érhető el.

 

hajegeszseg7A téli hónapok alatt szervezetünk energiát veszít, a tápanyag- és vitamintartalékok is elapadnak. Ennek árulkodó jelét tapasztalhatjuk a hajunkon, körmünkön, amelyek révén egyértelműen beazonosítható akár a vitaminhiány, az allergiás reakció vagy valamilyen belsőszervi gyulladás. Lantos Krisztinát, a hajas fejbőr szakértőjét – a gyógyszertári hajvizsgálatokat végző cég ügyvezetőjét – kérdeztük.

- Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket és segít mélyebb betekintést nyerni a témába. Miért van szüksége a pácienseknek a patikákban ilyen irányú szakmai támogatásra?

fajdalom 20192Betegség vagy sérülés alkalmával fájdalmat érezhetünk. Számtalanszor jön velünk szembe írva, hallva, olyakor az orvos kérdésére válaszolva a szó: FÁJDALOM. Talán többségünk még el sem gondolkodott azon, hogy pontosan mi is a fájdalom, mit érzünk, amikor a fájdalom jelentkezik? Eltérő mértékben érzékeljük? Hol érezzük, tapintható helyen, vagy nehezen meghatározható, behatárolható formában? A fájdalomról és annak csillapításáról korábbi visszatérő szakértőnkkel Dr. Kovács Gergely sportorvos szakorvost kérdeztük.

Jambor ZoltanÚj év, új fogadalmak. Ilyenkor sokan tesznek ígéretet maguknak, hogy megszabadulnak a súlyfeleslegtől, amit az év utolsó hónapjaiban vagy esetleg ennél hosszabb idő alatt, akár az elmúlt években szedtek magukra. Ekkor kezdődnek a különböző diéták és az elhatározások a rendszeres sportolást illetően. Kevesen tudják, hogy az elhízás- és a koleszterinszint vizsgálatára ma már orvostudományi ág épül, amely az obezitológia és a lipidológia. A téma részleteit Dr. Jámbor Zoltánnal a Szent Imre kórház Anyagcsere központ, Obesitológia – Lipidológia osztályának főorvosával elemezzük.

Halasz K 1A görög „oszteoporószisz” kifejezés a csontok porózussá válását, vagyis a csontritkulást jelenti. Jellemzően a kor előrehaladtával a csontképződés folyamata lelassul és azok leépülése fokozatosan növekszik. A meglévő csontállomány mennyisége csökken és összetételük is folyamatosan romlik. Ezen élettani hatás pedig megnöveli a csonttörés lehetőségének kockázatát. A csontritkulás nem egy egyik napról a másikra bekövetkező betegség, hanem egy éveken – évtizedeken átívelő biológiai változás. De mindez hogyan is meg végbe? Erről kérdeztük Dr. Halász Katalin szakorvost, a SE Kútvölgyi Klinikai tömb reumatológus főorvosát.

Évekkel ezelőtt már fókuszba került a magnézium, mint a szervezetünk számára egyik legfontosabb ásványi anyag. Akkor a sportolók szempontjából vizsgáltuk jelentőségét és biológiai hatását. Most a magnézium-hiányt és annak körülményeit tekintjük át Dr. Kovács Gergely ortopéd-sebész és sportorvos szakorvossal a Sportkórház egykori sebész főorvosával, aki a korábbiakban is segített a szakmai eligazodásban.

josa valeria 6Az allergiaszezon sokakat már nem ér meglepetésként, tisztában vannak a fellépő tünetetekkel, illetve jó esetben hangsúlyt fektetnek ezek megelőzésére. Ugyanakkor mások számára talán ez az első időszak, amikor szembesülnek azzal, hogy bizony valami allergiás reakciót vált ki szervezetükben.
2016 nyarán a témakörben már beszélgettünk Dr. Jósa Valéria fül-orr-gégész, allergológus és immunológus szakorvossal. Ezúttal ismét a segítséget kértük a témakör más oldalról történő megközelítésében.

csomagajanlatok

Csomagajánlatok

Keresett termékek

legalis

Szent Rókus Patika

E-mail
3529 Miskolc,
Csabai Kapu 11/a.
Tel.: 46 560 246
Fax.: 46 560 247

A honlap oldalain található, gyógyszerrel kapcsolatos információk betegség esetén nem helyettesítik a szakember megkeresését.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg gyógyszerészét!

Barion bankkártyás fizetés

CERALBIN X